Racjonalne odżywianie
Czas trwania: 45 minut
Cele:
- zapoznanie uczniów z zasadami racjonalnego żywienia
- uświadomienie wpływu prawidłowego odżywiania na rozwój fizyczny i wydolność umysłową
Materiały:
- arkusze „Karta jakościowej oceny jadłospisu”
- kartki z nazwami potraw
- kartki, nożyczki, klej, kolorowe czasopisma
- plansze z różnymi typami sylwetek
Metody:
- zadaniowa
- dyskusja
- burza mózgów
- elementy wykładu
Przebieg:
- Czynności organizacyjne.
- Wprowadzenie w tematykę zajęć – wywieszenie plansz przestawiających sylwetki osób otyłych, wychudzonych oraz prawidłowo zbudowanych wraz z charakterystycznymi przykładami produktów przez nie spożywanych. Nakłonienie uczniów do sformułowania tematu.
- Analiza własnego jadłospisu – rozdanie kart do jakościowej oceny jadłospisu, wypełnienie, podsumowanie punktów.
- Przedstawienie wartości odżywczych składników pożywienia: budulcowe – białko, związki mineralne; energetyczne – węglowodany, tłuszcze; regulujące – witaminy, związki mineralne.
- Zadanie pytania, w jakich produktach spożywczych jest najwięcej poszczególnych składników odżywczych. Podsumowanie odpowiedzi uczniów – uświadomienie im, że tylko pożywienie zawierające szeroki zestaw różnych produktów może w pełni zaspokoić potrzeby organizmu.
- Uświadomienie uczniom różnic w zapotrzebowaniu na pewne produkty – wiek, tryb pracy, przejawiana aktywność fizyczna, itp.
- Omówienie optymalnych warunków spożywania posiłków – higiena, kultura, czas.
- Zadanie – zaproponujcie całodzienny jadłospis, uwzględniając zasady racjonalnego żywienia (koperty zawierające karteczki z nazwami potraw) – prezentacja jadłospisów, omówienie, wybranie najbardziej optymalnego menu.
- Zadanie – zaprojektowanie planszy ukazującej podstawowe zasady racjonalnego żywienia, propagującej zdrowy styl odżywiania (kolorowe czasopisma, z których można wyciąć fotografie produktów, itp.) – prezentacja prac.
- Zasygnalizowanie, jakie konsekwencje pociągają za sobą błędy żywieniowe – niedobory witamin, choroby spowodowane ich brakiem, zaburzenia łaknienia – otyłość, anoreksja, bulimia.
- Podsumowanie zajęć.
- Zakończenie zajęć, podziękowanie uczniom za udział.
Karta jakościowej oceny jadłospisu
Zanalizuj wczorajszy jadłospis i odpowiedz na poniższe pytania „tak” lub „nie”. Zsumuj uzyskane przez siebie punkty.
Pytanie | Tak | Nie |
1. Czy Twoje pierwsze śniadanie zawierało mleko lub jego przetwory? | 2 | 0 |
2. Czy zjadłeś w szkole drugie śniadanie? | 2 | 0 |
3. Czy owoce i warzywa wchodziły w skład co najmniej trzech posiłków? | 2 | 0 |
4. Czy między posiłkami podjadałeś słodycze? | 0 | 2 |
5. Czy przerwy miedzy posiłkami przekraczały 5 godzin? | 0 | 2 |
6. Czy Twój obiad zawierał mięso, ryby lub warzywa strączkowe? | 2 | 0 |
7. Czy zjadłeś warzywa bogate w karoten, np. pomidory, marchew, paprykę, kapustę, brukselkę? | 2 | 0 |
8. Czy lubisz potrawy mocno pikantne? | 0 | 2 |
Skala ocen: | |
14 – 16 punktów | jadłospis prawidłowy |
11 – 13 punktów | jadłospis z małymi błędami |
8 – 10 punktów | jadłospis dostateczny, wymaga poprawy |
poniżej 7 punktów | jadłospis musi być całkowicie zmodyfikowany |
Zestaw potraw do zadania problemowego
I śniadanie
pasztet, bułka, twarożek ze szczypiorkiem, miód, kawa z mlekiem, ciemne pieczywo, herbata, parówka z musztardą, masło, dżem, szynka, surówka z papryki, baton czekoladowy, jogurt, płatki kukurydziane, mleko
II śniadanie
kanapka z jajkiem, jabłko, sok pomidorowy, jogurt, zapiekanka z pieczarkami, drożdżówka, wafelek w czekoladzie, banan
obiad
kapuśniak ze słodkiej kapusty, makaron z sosem grzybowym, zupa pomidorowa z ryżem, buraczki, lody, galaretka, ziemniaki, frytki, owoce, kompot, pierogi leniwe, surówka z kapusty, oranżada, kurczak w potrawce, rosół z makaronem, kotlet schabowy, ryba, zupa ogórkowa, kotlet mielony, naleśniki z serem
podwieczorek
owoce, jogurt, ciastko z kremem, mus owocowy, baton czekoladowy, galaretka z bitą śmietaną, ciasto drożdżowe ze śliwkami, coca – cola, kanapka z żółtym serem i rzodkiewką, czekolada, bułka z dżemem
kolacja
sałatka jarzynowo-rybna, herbata, owoce, wędlina, jajka z majonezem, kefir, pizza, masło, pieczywo ciemne, frytki, dżem, żółty ser, sałata, pomidory, ogórki